"Живу я в натхненному слові"

29.04.2015 18:45
    
     Ці слова із нової збірки поезій "Пробудження", презентованої автором отцем Василем Погорецьким у Чортківській книгозбірні 28 квітня. На творчу зустріч із філософом, письменником, поетом зібралися особистості, спраглі духовного слова. Доктор теологічних і кандидат історичних наук є настоятелем Свято - Покровської церкви м. Копичинці, але він наш земляк із с.Полівці і ми завжди раді бачити отця у нашій бібліотеці. Василь Погорецький друкується в часописі "Христова скеля", в літературно - мистецькому та громадсько - публіцистичному журналі "Золота Пектораль". 


    Свою творчу діяльність автор розвиває у трьох рівносильних напрямках: наукові праці ("Українська духовна культура і Петро Могила", "Філософія релігії Володимира Соловйова", "Історія філософії еклезіології"), прозові твори ("На роздоріжжі", "Хрест на вістрі буття" ) і поетичні ("Зболена Доля у Музі", "Розвидняється", "Сліди на дорозі до Неба", "Розкрилля Любові у часі", "На хвилях болю"). 
    Як говорить отець Василь: "Поезія лікує душу". І тому свою нову збірку він присвятив боголюбивому і багатостраждальному українському народові, волю якого не перемогти, бо з ним правда і Бог.. Пишучи свої вистраждані вірші отець молився, щоб ми чимшвидше перемогли всіх ворогів видимих і невидимих і процвітали як культурний і побожний народ:
 

                          Нам єдності треба понад усе,

                          До молитви спіши Україно!

                          Небо нам волю повну несе,

                          Перед Ним я схиляю коліно.
 

Як правдивого і безкомпромісного характеризували автора і його творчість Андрій Базалінський, Христина Яремчук, Ярослав Дзісяк та Віталій Затильний.
     Отець у своєму творчому доробку закликає прислухатись до свого серця, до своєї совісті, збагачуватись духовно і культурно. Особливо,автор прагне щоб його почула молодь, котра стоїть на роздоріжжі. Юносте, почуй голос свого духовного провідника, почуй щиру молитву за державу і народ, якою проникнута поезія душпастиря!
     Враження присутніх від заходу були неперевершені.