Новини

Вінок на спомин творця

20.02.2015 21:37
  Гадаю, така тавтологія виправдана передовсім через те, що упорядника альманаху «Вінок русинам на обжинки», одного зі співтворців «Руської трійці» й, до слова, мовленого не без гордості, постаті, котра мала неабиякий стосунок до нашого краю й міста, – Якова Головацького не вшановано як належиться торік у жовтні, в часі його 200-ліття від дня уродин.
Власне цим і зумовлена недавня зустріч у читальній залі центральної районної книгозбірні зацікавленої та допитливої молоді з очільником місцевої організації «Гельсінська ініціатива-ХХІ» й водночас координатором ЕГо «Зелений Світ» Олександром Степаненком. Не просто зустріч, а цікава й плодовита в царині пізнання мандрівка віхами історії українства завдовжки майже у два століття. Учні 10-11 класів Заводської школи І – ІІІ ступенів захоплено слухали-споглядали і вживалися в ту епоху, котра до зачудування тотожно несе в собі ознаки, притаманні й сьогочассю.
Перелічуючи на зачин бесіди іпостасі Якова Головацького, ініціатор зустрічі виокремив насамперед його як співзасновника «Руської трійці» (разом з Маркіяном Шашкевичем та Іваном Вагилевичем), а ще – видавця «Русалки Дністрової». Відтак – єдиним в часи панування Австро-Угорщини українцем-ректором Львівського університету – одного з найстаріших в Європі. Саме за Якова Головацького у цьому славному виші була створена кафедра української словесності і він став першим її професором.
 

 

  Світлина за світлиною проектується на екран. Велика кам`яниця – будівля Львівської гімназії, де той, про кого мова, в отроцтві оволодівав наукою. Відтак – студії у Львівському університеті. А ось – містечко Дзигов у повіті Тарнобжегу (із цим містом нині Чортківська районна рада має партнерську угоду на співпрацю, тож її керівництво, а також місцеві функціонери від освіти, культури, спорту тощо разом із молоддю гостять там, а польські друзі – у нас), маєток Тарнавських, де гостювали Яків Головацький та Іван Вагилевич. Як студенти, котрі активно цікавилися руською писемністю та історичними документами, провадячи інвентаризацію бібліотеки графів Тарнавських. Пізнавали життя не лише із лекцій, а й численних мандрівок. В часі однієї з тих подорожей «добралися», було, й до Чорткова (перша згадка про наше місто).
  Зостається додати, що ця зустріч – не поодинока, бо проходила вона в форматі кіноклубу Docudays UA, в намірах якого найближчим часом перегляд стрічки литовського документаліста Аудрюса Стоніса «Земля сліпих» із глибоким філософським підтекстом.
 

Зірковий крок - Чортківських зірок

19.02.2015 15:54

14.02.2015 року у м.Хмельницькому відбувся ІІ Всеукраїнський конкурс-фестиваль мистецтв «Зірковий крок 2015» . На осуд журі було представлено 68 номерів (участь брали різні регіони України).

Від Чортківського району  у конкурсі взяли участь учні Заводської районної комунальної школи мистецтв.Учасників оцінювали за різними номінаціями.

У номінації : інструментальна творчість під № 1 виступав Устинов Володимир  із композицією  «Money, money, money» (клас викладача І.В. Станкевич).

 У номінації : театральна творчість взяли участь:

Ø учні  викладача Ноги Наталії Антонівни:

-         під № 4 виступила  Шпаковська Сабіна  із твором «Думка» Т.Г.Шевченка;

-         під № 5 виступила Шпаковська Христина із твором «Сонце заходить, гори чорніють»  Т.Г.Шевченка;

-          під № 6 виступила Ленів Вікторія та Панчоха Анастасія – уривок з поеми «Княжна» та  «Село і серце одпочине» Т.Г.Шевченка;

-         під № 7 виступила Богуславець Марія із поемою «Крила» Ліни Костенко.

Ø учні викладача Чайківської Галини Зеновіївни:

-          під № 8 виступив дует читців у складі Дмитрик Вікторії та Новак Наталії продекламувавши «Посвяту Сергію Нігояну» у супроводі бандури (концертмейстер Басіста Ліля Максимівна);

-         під № 9 – «Мені наснилось», прочитав вірш Бабин Назар.

На осуд журі під № 10 було представлено театрально-хореографічну постановку Є. Безкоровайного  «Мовчить граніт».

Зразковим ансамблем танцю «Галицькі візерунки» Заводської РКШМ  (керівник Ольга Дембіцька) на осуд журі було представлено такі номери:  «Ангели», «Різдвяні забави»,  дует у складі Біскут В. та Хотінської О. – «Останнє побачення», а також українську сюїту «Уклін тобі Україно!».

Ансамблем танцю «Барви Галичини» (балетмейстер Левінська Анастасія), було представлено танець «Чортенята».

Усього для Чортківського району  здобули 13 нагород, з них: 1-ну- за другу премію; 11- перших премій та 1-не гран-прі - отримав дитячий зразковий ансамбль танцю «Галицькі візерунки» (балетмейстер О.Дембіцька) за постановку танцю «Різдвяні забави».

Журі Всеукраїнського конкурсу високо оцінили роботу викладацького складу та нагородили їх грамотами. За високу майстерну роботу, нагороджена грамотою ІІ Всеукраїнського конкурсу-фестивалю мистецтв «Зірковий крок 2015» - очільниця відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Чайківська Г.З.

«Добровольці Божої Чоти»

13.02.2015 10:15

9 лютого 2015 р. в приміщенні РКБК ім. К. Рубчакової відбулася демонстрація документального фільму «Добровольці Божої Чоти» та збір коштів на розвиток українського кіно. Перед початком фільму вступне слово мали режисери Леонід Кантер (Київ) та Івана Ясній (Тернопіль). Героями фільму стали бійці «Добровольчого українського корпусу» та голова «Правого Сектора» Дмитро Ярош. Переважно усі події фільму відбуваються на «найпередовішій передовій»: у Донецькому аеропорту та у селищі Піски.

Зараз фільм показують лише в кінотеатрах обласних центрів. Але оскільки два герої цього фільму - «Фазан» (Сергій Нагірний) і «Бабай Іванович» (Сергій Гусак) родом з Чортківщини режисери зробили виключення і завітали до нашого міста. Зал і балкон будинку культури був переповнений. Після фільму глядачі стоячи вітали своїх героїв і авторів фільму. 

На розвиток українського кіно чортківчани пожертвували майже 10 тисяч гривень.

«Україно- Соборна державо, сонценосна колиско моя».

03.02.2015 15:46

            21.01.2015 р.  відбулись урочистості та святковий концерт, присвячений 96-ій річниці Соборності та Свободи України  «Україно - Соборна державо, сонценосна колиско моя».

            З вітальним словом до присутніх звернулись: заступник голови з гуманітарних питань Чортківської  РДА Віват Іван Осипович  та колишній політв’язень Володимир Васильович Мармус.
            У концертній програмі взяли участь:
- духовий оркестр Чортківського гуманітарно-педагогічного коледж ім. О. Барвінського, солісти - викладачі коледжу Орест Слободян та Федір Щур;

- соліст Павло Червінський;

- зразковий ансамбль естрадно-спортивного танцю «Наталі», Чортківського Палацу дітей та юнацтва (балетмейстер Наталія Гребенюк);

- зразковий ансамбль танцю «Яблунька» (балетмейстер Заслужений працівник культури України Володимир Гудов);

- зразковий хор РКБК ім. К. Рубчакової (хормейстер Оксана Морозюк);

- народний аматорський ансамбль народних інструментів (керівник Олександра Чепига), солістка Оксана Морозюк;

- народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль будинку фольклору села Скородинці, керівник Любов Чайка;

- завідувач клубу села Колиндяни Володимир Бальон;

- вокальний дует у складі  Попик Віри та Скорожанського Тараса, Чортківської  загальноосвітньої школи-інтернат, керівник Роман Сметанюк;

- народний аматорський ансамбль лемківської пісні «Яворина», Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (керівник Заслужений працівник культури України  Йосифа Овод);

- родинний дует у складі Дмитра та Юрія Майданика, Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової;

- зразковий ансамбль танцю «Чайка» Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (балетмейстер Тетяна Жук);

- солістка клубу села Колиндяни Ольга Турчак;

- народний аматорський оркестр народних інструментів Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (керівник Наталія Миронюк), солісти Павло Сікора та Яна Лахман;

- директор Пробіжнянської районної комунальної дитячої музичної школи Віталій Приємський.
      Ведучими заходу були методисти РКБК ім. К. Рубчакової Олексій Гуска та Галина Баліцька.

Українське кіно Є!

27.01.2015 16:39

 

 
20 січня  у читальному залі центральної бібліотеки зібрався клуб шанувальників документального кіно. І хоч на разі до Чорткова не завітав черговий фестиваль док-фільмів, для учасників клубу зробили цікавий сюрприз – вечір ігрового короткометражного кіно. Представив фільми  Роман Країнський – студент ІІ курсу Київського національного університету кіно, театру та телебачення ім.. Карпенка – Карого. Роман – випускник Чортківської ЗОШ №7 та студії фотомистецтва «Первоцвіт» Чортківського РЦНТТДУМ , нині навчається на кафедрі режисури кіно і телебачення. На канікули до Чорткова приїхав із добіркою фільмів своїх однокурсників, які стають перепустками молодих режисерів у наступний семестр. Однак, переглянувши їх, можна пересвідчитися, що це не просто виконані завдання - а самостійні короткометражні стрічки – кіно - етюди з літературних творів, у яких вони постають в новому, яскравому та оригінальному контексті.
Переглянули стрічки близько трьох десятків людей, переважно молодь, яку цікавить саме сучасне українське кіно і, як свідчать студентські роботи – у нього неабияке майбутнє. Звісно ж, майбутні режисери мріють і про вдячного глядача – саме такими виявилися гості перших переглядів. Найближчим часом стрічки перегляне широке коло юних глядачів у школах та коледжах Чорткова, і не тільки.
 
 
Головний редактор міського часопису  «Чортківський вісник»

Ірина Брунда
 
 
 

Я син свого народу!

21.01.2015 16:05
 

Серед славної групи молодих українських поетів-шістдесятників Василь Симоненко відзначався надзвичайною громадською мужністю, безкомпромісністю й патріотизмом. Він тільки починав свою літературну творчість і не встиг повністю виявити свої великі поетичні здібності. Але й те, що він залишив нам, увійшло в золотий фонд нашої літератури, а ім'я Василя Симоненка стало символом нездоланного борця за волю України.
Василь Андрійович Симоненко народився на другий день Різдвяних свят - 8 січня 1933 року в глухому поселенні Биївці Лубенського району на Полтавщині, помер 13 грудня 1963 р. Черкаси.
Вже перші його поезії, що бухнули на шпальти періодики, засвідчили: в українській літературі з'явився самобутній і зрілий майстер.
Як справедливо зазначила народжена хрущовською "відлигою" критика, Симоненко вразив читача осяянням краси власної душі, справжністю почуттів, інтелектуальною високістю і молодечим завзяттям.
Перша збірка його поезії "Тиша і грім" (1962; прижиттєва єдина збірка) стала яскравим явищем не лише в тодішній літературі, а й у суспільному житті України.

   Глибока синівська любов до рідної матері-України - це основна тема поезії Симоненка. Все своє життя присвячує поет рідній Україні.
    Передчасна смерть поета позбавила Василя невідворотної неминучості пройти через голгофу мордовських тюрем, таємних психушок, як це випало багатьом його ровесникам-шестидесятникам. 

 

КОЛИСКОВА МАТЕРІ МАРІЇ

21.01.2015 15:48
Млодзяновська О. Є.
Колискова для Ісуса: вірші / О. Є.Млодзяновська. - Тернопіль ТзОВ 
«Терно-граф», 2015. - 24 с.; іл.
 

       Різдво Христове - це величне християнське свято, яке переносить нас у далекі віки, у вифлеємський вертеп, де прийшов на світ Месія. Різдво Христове — це дивовижна казка нашого дитинства, в якій запах сіна і смак куті, бриніння колядки і сяйво свят-вечірньої зорі. Різдво Христове - це особлива мить родинного єднання. Щоб відчути велич, колорит і духовну красу Різдва Христового, чортківська поетка, член літературної студії «Сонячне гроно», - Оксана Млодзяновська запрошує поціновувачів художнього слова до знайомства зі своєю поетичною збірочкою для родинного читання «Колискова для Ісуса».
У літературному доробку Оксани Млодзяновської — чимало дитячих віршів, пізнавальних, дотепних і багатобарвних. Утім, головне те, що її твори пронизані духовним, виховним змістом. Не виняток і різдвяні віршики, вміщені у «Колисковій для Ісуса». Ці милозвучні твори легко лягають на пам’ять малечі, розвивають багатогранну уяву, показують, що добро, віра, надія і любов — це правдивий шлях християнського життя. До того ж текст супроводжують колоритні ілюстрації, які неодмінно захоплять діток.
Збірочка призначена не лише для малих читачиків, а й для всіх дорослих, котрі, переживаючи Різдво, хочуть ще раз відчути смак свого веселкового дитинства.
 
 

 
 КОЛИСКОВА МАТЕРІ МАРІЇ
 

Як спалах любові, як спалах надії

Засяяло Сонце в убогій яскині.

Колискову пісню співає Марія

Ісусу малому, небесній Дитині.

Люлі, Дитятко, вже час усім спати,

Ангели Божі тут будуть чувати.

Люлі, Ісусе, заплющ оченята,

Я поряд з Тобою, Твоя рідна Мати.

Люлі, мій Сину, мій милий Ісусе,

Я до голівки Твоєї хилюся,

Співаю тихенько свою колискову,

Цю пісеньку щиру для Тебе, Любове.

Нині Ти, Сину, на світ цей рожденний,

Через роки вже будеш розіпненний.

Спи, моя радосте, спи у спокою,

Тебе я колишу, о серденько моє.
  

 
 

Бібліотеку - філію села Антонів підключено до мережі Інтернет.

21.01.2015 15:47
Центральна бібліотека працює для розширення мережі інтернет – центрів у Чортківській РК ЦБС. 21 грудня 2014 року підключено до мережі інтернет бібліотек-філіал с. Антонів. В цей день мешканці села завітали до бібліотеки, щоб розділити радість події  - відкриття інтернет-центру в сільській книгозбірні. Це вже восьма сільська бібліотека-філія у районі, в якій є автоматизоване робоче місце з безкоштовним доступом до інтернет-ресурсів. Сьогодні бажаючі користуватись новітніми інформаційними технологіями – це не тільки учні, молодь, але й дорослі люди, можуть задовольнити свої інформаційні запити і потреби. Бібліотекар допомагає їм отримувати потрібну інформацію не тільки з інтернету, але й з книг і преси. 

 

 
В організації доступу до інтернету в бібліотеці сприяла голова ПАП «Фортуна» Фрич Ольга Ігорівна, яка оплатила за підключення інтернету, здійснила ремонт, встановила вікна та двері до сільської бібліотеки.   З інтернет-центру районної бібліотеки передано комп'ютер. Підтримав сільську бібліотеку Богдан Юхимович Сорока, сільський голова. Ольга Іванівна Червінська – працює бібліотекарем десятий рік.   Вона з великим інтересом працювала над тим, щоб бібліотека була відремонтована і поповнила ряди бібліотек, які підключені до мережі інтернет. Відкриваючи урочини, Ольга Іванівна назвала цей день найбільш пам’ятним у житті сільської бібліотеки.Колишня вчителька місцевої школи Горожанська Марія Василівна дякувала керівництву ПАПу «Фортуна», бібліотекарю Ользі Іванівні, сільському голові Богдану Юхимовичу, відділу культури та центральній бібліотеці за можливість односельчан села Антонів користуватися ресурсами мережі Інтернет.

 

Сільський голова Сорока Богдан Юхимович наголосив на тому, що дуже відрадно що саме у віддаленій бібліотеці села Антонів користувачі діти, діти із мало захищених сімей а також дорослі зможуть вільно користуватися Інтернетом. 
 

 

На зустріч із жителями села Антонів прибули представники із відділу культури та центральної бібліотеки: начальник відділу кульутри, туризму, національностей та релігій Чайківська Г.З., директор Чортківської РК ЦБС Колівошко О.В., завідуюча методично-бібліографічним відділом ЦБ Гаврилюк О.М. Чайківська Г.З. привітала жителів села із радісною подією, наголосивши на можливості інформаційного збагачення та бажала усім бути причетними до творення життєво важливих справ у майбутньому.

 

Найменші читачі: Вікторія Берик, Руслана Барицька, Оксана Когут, Вікторія Гуцал подарували односельчанам цікаву концертну програму. Особливо патріотизм прозвучав із пісень, виконаних Павлом та Володимиром Червінським.
 

 

Підключення бібліотеки до інтернету стало важливою подією 2014 року у селі Антонів. Сподіваємось, що такі події відбудуться незабаром і в інших селах нашого району.

Зірка Вифлеєму

21.01.2015 15:43

Теплом сердець зігріємо солдата!

25.11.2014 20:39

Зображено: 51 - 60 з 66
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>