Новини

"Живу я в натхненному слові"

29.04.2015 18:45
    
     Ці слова із нової збірки поезій "Пробудження", презентованої автором отцем Василем Погорецьким у Чортківській книгозбірні 28 квітня. На творчу зустріч із філософом, письменником, поетом зібралися особистості, спраглі духовного слова. Доктор теологічних і кандидат історичних наук є настоятелем Свято - Покровської церкви м. Копичинці, але він наш земляк із с.Полівці і ми завжди раді бачити отця у нашій бібліотеці. Василь Погорецький друкується в часописі "Христова скеля", в літературно - мистецькому та громадсько - публіцистичному журналі "Золота Пектораль". 


    Свою творчу діяльність автор розвиває у трьох рівносильних напрямках: наукові праці ("Українська духовна культура і Петро Могила", "Філософія релігії Володимира Соловйова", "Історія філософії еклезіології"), прозові твори ("На роздоріжжі", "Хрест на вістрі буття" ) і поетичні ("Зболена Доля у Музі", "Розвидняється", "Сліди на дорозі до Неба", "Розкрилля Любові у часі", "На хвилях болю"). 
    Як говорить отець Василь: "Поезія лікує душу". І тому свою нову збірку він присвятив боголюбивому і багатостраждальному українському народові, волю якого не перемогти, бо з ним правда і Бог.. Пишучи свої вистраждані вірші отець молився, щоб ми чимшвидше перемогли всіх ворогів видимих і невидимих і процвітали як культурний і побожний народ:
 

                          Нам єдності треба понад усе,

                          До молитви спіши Україно!

                          Небо нам волю повну несе,

                          Перед Ним я схиляю коліно.
 

Як правдивого і безкомпромісного характеризували автора і його творчість Андрій Базалінський, Христина Яремчук, Ярослав Дзісяк та Віталій Затильний.
     Отець у своєму творчому доробку закликає прислухатись до свого серця, до своєї совісті, збагачуватись духовно і культурно. Особливо,автор прагне щоб його почула молодь, котра стоїть на роздоріжжі. Юносте, почуй голос свого духовного провідника, почуй щиру молитву за державу і народ, якою проникнута поезія душпастиря!
     Враження присутніх від заходу були неперевершені.

 

«Фахівець-освіта-інновації»

16.04.2015 14:32
     Нове інформаційне середовище суттєво позначилося на діяльності бібліотечних працівників і зумовило появу нових тенденцій у підході до професії бібліотекаря.

 

    16 квітня 2015 року в Чортківській центральній бібліотеці пройшовмоніторинг бібліотекарів  на тему «Фахівець-освіта-інновації». На думку учасників - сучасна бібліотека-це інтерактивний центр  громади, де книги як носії інформації переплітаються з використанням  новітніх технологій.
 

 

   Вивчали нові вимоги до професії майбутніх фахівців бібліотечної справи. Динаміка інформаційного світу розширює професійні компетенції, аджесучасний бібліотекар повинен  бути і   професіоналом  в  інформаційно – бібліотечній  справі, і педагогом, і психологом, і   інформаційним менеджером, наголосила у своєму  виступі директор  центральної бібліотеки Оксана Колівошко. 
      Надзвичайно актуальними були визначені питання нової ролі сучасного бібліотечного фахівця в юридично – правовому інформуванні та консультуванні громадян.
 

 

     Сучасний фахівець відчуває, розуміє, що  потрібно йти в ногу з часом,  автоматизувати всі бібліотечні процеси, брати  активну участь у проектній діяльності бібліотеки. 
     Підсумовуючи зустріч за круглим столом бібліотечних працівників, можна зробити висновок що сучасний фахівець це комунікатор, який поєднує у собі серйозні знання, поінформованість і дбайливе ставлення до культурного надбання.

«Великодні барви» створені бібліотекарями

16.04.2015 14:29
 
 

У рамках відзначення Великодніх свят, у будинку культури ім..К.Рубчакової організовувалась виставка «Великодні барви». До організації виставки долучились центральна бібліотека та  32 бібліотеки – філії Чортківської РК ЦБС.
Учасники виставки мали змогу побачити та насолодитися творчістю майстринь-бібліотекарів. З теплими словами привітання до присутніх звернулись заступник голови Чортківської РДА Іван Віват та протосинкел Бучацької Єпархії УГКЦ о. Володимир Заболотний, митрофорний протоієрей о. Михайло Левкович та начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Галина Чайківська.
 
 

       
     Святкові кошики, оформленні працівниками культури, було передано дітям інвалідам  районного центру реабілітації та адаптації «Дорога в життя» та одиноким хворим,  які перебували під час Великодніх свят у Чортківській комунальній районній лікарні.
 
 
 

Майстер-клас з писанкарства

15.04.2015 14:29
  «Писанка – це неповторне багатство, яке треба берегти як безцінний скарб і пишатися ним перед усім світом».
  Напередодні пасхальних свят центральнабібліотека підготувала своїм читачам справжній великодній подарунок. Не святковий сувенір, і не писанку…
Для дітей сиріт та напівсиріт благодійного фонду «Світ дітей», а це учні та студенти навчальних закладів міста  у читальній залі центральній залі організовано навчання дітей самим робити писанки!  А щоб навчитися робити це як слід, попросили дати майстер-клас з писанкарства відому майстриню Чортківщини, викладача Тернопільського педагогічного університету Ірину Вербіцьку.
 

 

           
       Майстриня  спершу розповіла  про історію виникнення писанки.
     “Цей символ з’явився ще за часів язичництва і пов’язаний з релігійними уявленнями наших предків – з поклонінням сонцю, ритуалом величання весняного відродження життя на землі та плодючістю. Саме яйце символізує початок життя на землі, сонце і відродження, у такому значенні воно відоме всім народам світу.
 


     Учасники майстер-класу з писанкарства  дізналися про зміст закодованих символів, пізнали особливості  розпису та навчалися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти.
 

Душа належить людству і епохам

23.03.2015 15:24
21-го березня у читальній залі центральної бібліотеки 
відбулося літературна зустріч з приводу 
Міжнародного дня поезії.
 
  Ведучі та організатори Ярослав Дзісяк і Олександра Наконечна привітали присутніх із Днем поезії, зазначивши окремі факти з життя світочів української поезії: Тараса Шевченка і Ліни Костенко.
  З огляду на реалії жахкого сьогодення, хвилиною мовчання вшанували пам’ять нашого загиблого краянина в російсько-українській війні Руслана Коцюка із Джурина і 70-ту річницю бою українських повстанців із енкаведистами на хуторі Пеньки (22 березня 1945 р.), тіла борців за волю України у 1990 р. були перезахоронені на Хом’яківському кладовищі у с. Нагірянка. В унісон трагічним подіям був представлений кліп гурту «Мандри» «Не плач моя рідна земля…».
  Читальний зал бібліотеки прийняв авторів із Хмельниччини: Інна Гаврилюк з обласного центру і дебютантка Леся Приліпко із Кам’янця-Подільського; з Івано-Франківська Леся Геник, тепер вже зі Львівщини уродженець с. Біла Роман Король, чисельна делегація з Копичинець: Михайло Тарабій і отець Василь Погорецький (з неперевершеним духовним і поетичним словом), дебютанти Андрій і Володимир Ухач та автори і шанувальники поетичного слова Чорткова й району. З наших краян з поетичним словом звернулися Михайло Кіт, Галина Грицьків, Анастасія Трич, Іван Дмитрик, Орест Голик, Мар’яна Магега, свої враження висловив Андрій Базалінський. 


   Пройшли короткі презентації нових книг: Лесі Геник «Полинова ріка» та збірка авторів «Осінь у камуфляжі», книгу, присвячену Майдану «Не мовчімо» зазначених авторів з Копичинець. Автор цих рядків представив брошурку – історичний довідник «Не Конотопом єдиним», де подано переможні битви козаків із московитами у XVI–XVII ст. (і вірш на тему війни сьогодення) та збірку алегорично-еротичних поезій «У хвилях Еросу». 
 

Після поетичної частини, гості міста відвідали Чортківський замок та одержали непересічні враження від архітектурних пам’ятків Чорткова. 

 
 
Ярослав Дзісяк (“Дорожний”).

Мелодія пензля

19.03.2015 14:44
 У читальній залі центральної бібліотеки відбувся щорічний дитячий районний конкурсу з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва під назвою «Мелодія пензля», приурочений  річниці Небесної Сотні та пам’яті Героїв АТО.     
  Районний конкурс з образотворчого мистецтва започатковано відділом культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації, головою даного конкурсу є начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Г.З.Чайківська.
    Учасники  хвилиною мовчання вшанували усіх тих, хто загинув в зоні АТО. Рік у рік цей конкурс був присвячений Шевченківським дням, але зважаючи на події сьогодення організатори вирішили змінили тему конкурсу на «Герої не вмирають».
   «Справжній митець завжди має відображати те, що відбувається на часі. Даний конкурс – є виховним процесом» - звернувся до учасників конкурсу заступник голови райдержадміністрації І.О.Віват. А також побажав дітям плідної праці. «Бажаю вам, щоб коефіцієнт корисної вашої дії був помножений на державу», - додав заступник голови райдержадміністрації Іван Осипович.
 
    По закінченні відведеного часу члени журі враховуючи творчий підхід і охайність роботи визначили переможців конкурсу – 1,2,3 місця. Опісля, усі учасники конкурсу та переможці отримали грамоти.

«Єднаймо душі словом Кобзаря»

11.03.2015 14:10

10 березня 2015 року відбувся мітинг–реквієм, присвячений 154-ій річниці від дня смерті Т.Г.Шевченка і покладання квітів до його пам’ятника на площі Героїв Євромайдану м. Чорткова, а також літературні читання «Єднаймо душі словом Кобзаря».
Всечесні отці відправили поминальну панахиду за великим українським поетом-кобзарем Т. Г. Шевченком. 
Слово мали :
- заступник голови Чортківської РДА Віват І.О., 
- народний депутат України Барна О.С.,
- студент Чортківського державного медичного коледжу Спєшилов С. 
У заході взяли участь:
- Капустинський В., учасник гуртка худ. читання клубу с.Білий Потік, керівник Чомко Н.;
- Решітко С., учасниця гуртка худ. Читання с. Білий Потік , керівник Чомко Н.;
- Остафій І.,студентка Чортківського державного медичного коледжу;
- Галабіцька Т., студентка Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.О.Барвінського;
- Болай Л., студентка Чортківського державного медичного коледжу.
- соліст РКБК ім.К.Рубчакової О.Москальонов.
На знак вшанування пам’яті великого Кобзаря присутні запалили свічі пам’яті та поклали квіти до підніжжя пам’ятника Т.Шевченка.
На заході були присутні громадськість міста, студенти Чортківського державного медичного коледжу та Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.О.Барвінського.
Ведучою заходу була культорганізатор РКБК ім. К. Рубчакової Кашуба О.

 

Єднаймо душі словом Кобзаря

11.03.2015 10:34

Щороку бібліотечна спільнота Чортківської РК ЦБС вшановує пам’ять великого генія, пророка, у творчості якого закладений генетичний код нашої української нації.

У ці дні слово Тараса  Шевченка особливо важливе, Бог послав нам таку велич, як Тарас, щоб забули , що таке страх. Чи думали ми, що цю волю у ХХІ столітті прийдеться боронити ціною життя наших молодих хлопців? Наших героїв?
 
Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас – слава,
 І воля святая!
 
Районний конкурс Шевченківської поезії відбувся у читальній залі центральної бібліотеки, який об’єднав бібліотечну спільноту району. Відкрила конкурс начальник відділу культури та туризму, національностей та релігій РДА Галина Чайківська. 

Учасники читань намагалися торкнутися цієї виняткової реальності, якою жив Тарас, і яка золотою ниткою через Майдан, через чисту жертву Небесної Сотні відкриває нам можливості нового сьогодення. 
Переможець конкурсу – завідуюча бібліотекою – філіалом села Ридодуби Чомко Наталія увійшла у програму районного літературно-мистецького свята «І лине над землею святеє пророчеє слово Кобзаря».

Сьогодні творчість Кобзаря, кожне його слово падає на наші душі, щоб прорости добірним зерном любові до України, свого народу. 

 

«І лине над землею святеє пророче слово Кобзаря»

09.03.2015 14:04

9 березня 2015 р. в Чортківському РКБК ім.К.Рубчакової відбулося літературно-мистецьке свято, приурочене 201-й річниці з дня народження Т.Г.Шевченка «І лине над землею святеє пророче слово Кобзаря».
У заході взяли участь:
- завідувач клубу с. Колиндяни В.Бальон; 
- н/а хор «Галичина», Чортківської районної комунальної лікарні (керівник І. Кікис);
- н/а театр ім. П. Карабіневича Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (режисер Н. Рибак);
- н/а ансамбль лемківської пісні «Яворина» Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (керівник Заслужений працівник культури України Й. Овод);
- зразковий хор Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової у супроводі н/а ансамблю народних інструментів (керівники О. Морозюк та О. Чепига);
- Н/А чоловічий вокальний ансамбль лемківської пісні «Любисток» (керівник Р. Букалюк);
- ансамбль бандуристів Джуринської районної дитячої комунальної музичної школи (керівник С. Волкова);
- зразковий ансамбль танцю «Галицькі візерунки», Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (балетмейстер О. Дембіцька);
- бібліотекар бібліотеки-філії с.Ридодуби Ч. Наталія;
- А. Бісюк, учениця Пробіжнянської музичної школи;
- Н/А ВІА «Меломани» Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової (керівник Л. Майданик);
-соліст РКБК ім. К. Рубчакової Д. Майданик, у супроводі зразкового ансамблю танцю «Джерельце» та н/а ансамблю танцю «Чайка» (балетмейстер Т. Жук);
-Н/А камерний ансамбль «Елегія» Чортківського РКБК ім. К.Рубчакової (кер. О.Горєлова);
-Ю.Майданик, соліст Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової у супроводі естрадно-спортивного танцю «Наталі» палацу дітей та юнацтва (балетмейстер Н. Гребенюк);
-М. Куц, учениця Чортківської музичної школи (керівник І. Желіховська, концертмейстер М. Ковальчук);
-дитячий хор Пробіжнянської музичної школи хормейстер Н.Лахман;
-переможець Всеукраїнських конкурсів Г.Чайківська;
-Н/А хор «Заграва» СБК с.Ягільниця (керівник М. Пуляк);
-Н/А мішана капела бандуристів «Мрія» Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової у супроводі н/а ансамблю народних інструментів, солістка О. Кашуба (керівники О. Морозюк та О. Чепига);
Зі словами вдячності до організаторів та учасників концерту звернувся заступник голови Чортківської РДА Віват І.О.
Ведучими заходу були методисти РКБК ім. К. Рубчакової Гуска Олексій та Галина Баліцька.

 

 
Фото Chortkiv regional House of Culture.
Фото Chortkiv regional House of Culture.
 

 

На хвилях болю

20.02.2015 21:39

У читальній залі чортківської центральної книгозбірні 19 лютого2015 року, отець - доктор теологічних і кандидат історичних наук Василь Погорецький презентував свою п'яту поетичну книгу "На хвилях болю". Збірка віршів випромінює безцінну істину: там, де панує любов, страху і болю вже нема. Це хвилюючий образ доленосної дороги крізь неминучу смерть до розкриленого Неба.
Усе, що існує - випромінює вічні хвилі радості і болю. У початку є кінець, а в кінця є початок. Учасники зустрічі мали змогу поспілкуватися із автором і почути цікаві роздуми і повчання Василя Погорецького.

Я свічку запалю від душі,
Зігрію свій зажурений світ,
Мені душу лікують вірші
І жаль зупиняє політ.

«У читальній залі чортківської  центральної книгозбірні 19 лютого2015 року, отець - доктор теологічних і кандидат історичних наук Василь Погорецький  презентував свою п'яту поетичну книгу "На хвилях болю". Збірка віршів випромінює безцінну істину: там, де панує любов, страху і болю вже нема. Це хвилюючий образ доленосної дороги крізь неминучу смерть до розкриленого Неба.
  Усе, що існує - випромінює вічні хвилі радості і болю. У початку є кінець, а в кінця є початок. Учасники зустрічі мали змогу поспілкуватися із автором і почути цікаві роздуми і повчання  Василя Погорецького.

Я свічку запалю від душі,
Зігрію свій зажурений світ,
Мені душу лікують вірші
І жаль зупиняє політ.»

 

Зображено: 41 - 50 з 66
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>