Новини

У Чортківській центральній районній бібліотеці відбулися урочистості з нагоди 70-ліття з часу заснування закладу.

05.10.2015 12:05
Пошанували бібліотекарів своєю присутністю отець Володимир Заболотний, протосинкел Бучацької єпархії УГКЦ, народний депутат України Олег Барна, депутат та голова бюджетної комісії Тернопільської обласної ради Олександр Стадник, заступник голови районної ради Любомир Хруставка, заступник голови РДА Іван Віват, керуюча справами райради Тетяна Яблонь, начальник відділу культури і туризму РДА Галина Чайківська, директор РКБК ім. Катерини Рубчакової Йосипа Овод, Білівсьський сільський голова Володимир Шматько, представники місцевих ЗМІ, читачі.
 

Свято припало на 30 вересня, коли у всьому світі відзначають День бібліотек, і представники влади не забули, а привітали колектив центральної бібліотеки, якому у цей непростий час, будемо відверті, живеться несолодко. Ювілей став доброю нагодою, щоб підвести підсумки минулого, дати оцінку сьогодення і зазирнути в найближче майбутнє. 
Олександр Стадник подякував співробітникам книгозбірнівідзначившиїх роль у навчанні молодого поколінняі вручив грамоти головиобласної ради Василя Хомінця і депутатського корпусу облрадидиректору ЧЦРБ Оксані Колівошко та бібліотекарю зі Звиняча ГалиніШкрибайло.
 

Працівники будинку культури, вихованці дитячого дошкільного закладу «Золота рибка», колеги-бібліотекарі, активні читачі бібліотеки, місцеві поети,  гість із Заліщик Олег Вістовський дарували бібліотеці-ювілярці слова глибокої вдячності, книги та музичні і віршовані вітання.

 Усі присутні здійснили невеличку слайд-подорож в історію бібліотеки і побачили, що 70 років життя центральної бібліотеки вмістили дуже багато подій.
 

 
 
Досягнення бібліотеки були б неможливі без творчої наполегливої праці колективу сьогоднішніх працівників центральної бібліотеки. Сучасних, креативних, прогресивних, чудових… і витривалих.

 

 

Любім Україну над власне життя, любімо народ свій, як Бога!».

21.08.2015 17:05
 
 
З метою виховання в учнівської та студентської молоді міста почуття патріотизму та гордості за свій народ до Дня Державного Прапора та Дня незалежності України у читальній залі  бібліотеки  проведено  літературно – поетичну композицію «Любім Україну над власне життя, любімо народ свій, як Бога!». 

 
 

 Наші кроки незалежності стали випробовуванням для всіх нас - тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Нині уже ніхто не сумнівається у тому, що український народ взмозі поліпшити життя у своєму домі власної Батьківщини та стати на захист своїх земель. Це свято кожен із нас вписав в історію своєю боротьбою, чесною працею  чи тихою молитвою,- з такимми словами звернулася до присутніх заввідділом обслуговування Олена Рибух.
У здобутках і славі народ мій не знатиме спину,
Боже сяйво блакиті і мова пшениць золота –
Це вічні скарби України й народу,
Тож почнім день новий із злагоди, віри й добра.
Ми йдемо чумацьким шляхом не за сіллю, а за щастям для всієї України. Ми виконаємо заповіт вірного сина України Т.Г. Шевченка - збудуємо багату, процвітаючу державу.Ми віримо в тебе, Україно!

Учасники  літературно – поетичної композиції взяли участь в історичній вікторині «Чи знаєте ви Україну», мали можливість ознайомитись із  книжковою  виставкою «Україно, незборима зроду, ти душа великого народу» та переглянути відео кліп Тіни  Кароль  та Голос  діти «Україна - це ти».
Тож дай, Боже, усім нам, пишатись своєю державою, із гордістю носити ім’я – діти України!

 

Свято книги в Чорткові

14.07.2015 16:00

11 липня у Чорткові відбулася книжкова толока «Словія - 2015». Літератори з різних куточків України вкотре приїхали зустрітися з шанувальниками книги. Аудиторія  зібралась невелика, але були справжні поціновувачі поезії та прози. Модератором дійства виступив наш земляк прозаїк і критик Євген Баран.




Центральна бібліотека отримала в дарунок цікаву літературу від авторів : Олександра Букатюка, Василя Кузана, Маріанни Шутко, Івана Стеф’юка, Василя Бабія, Тетяни П’янкової, Ярослава Ткачівського, Андрія Базалінського та декілька номерів літературно – художнього і громадсько – публіцистичного журналу «Перевал» за редакцією Яросава Ткачівського.
Заходьте до нас, знайомтесь з новими іменами в сучасній українській літературі.

 

Веселкове літо

06.07.2015 18:59

  Чергова зміна дітей літнього табору "Веселі канікули з Богом", що діє при соборі Верховних Апостолів Петра і Павла знову активно проводила своє дозвілля у нашій бібліотеці.

  Щоб канікули були насиченими, радісними і незабутніми працівники книгозбірні Олена Рибух та Юлія Пролубнікова створили дружній комфортний простір для дітей а також територію для гри, фантазії і творчості. 
 
 


    
Для вихованців табору організували цікаву відео - подорож  по місту Чорткову та його околицях. Побували діти і в країні "Мульті - Пульті" з улюбленими казками, кінофільмами і мультфільмами.Залучили школярів і до творчої праці, організувавши майстер - клас "Світ рукотворного дива". 
 
    Вихованці літнього табору не тільки поповнювали свої знання, але і гарно відпочивали. Діти пообіцяли стати справжніми друзями книгозбірні. Адже саме тут, на книжкових полицях, дітлахів чекають найцікавіші  книги на різні смаки - пригоди і казки, історичні та фантастичні твори, науково - популярні та за шкільною програмою.
 

    Поєднавши свої знання і дозвілля, діти отримали масу незабутніх вражень та позитивних емоцій. Тож читайте, відпочивайте, насолоджуйтесь літом!

 

Герої не вмирають

02.07.2015 12:57

… Я не знаю, де загину,


Коли прийде останній час.

За нашу милу Україну

Боротись має кожен з нас.

Я позичу крила в птаха

І до друзів вірних полечу.

Без боязні і без старху,

Журавлем лиш в небі закричу

«Прощай, моя люба Україно,

    Тебе любив я понад усе…».

   Це остання сповідь сина,

      Хай перемогу вона принесе.

Орест Голик
 
 
 

Ця нещадна жорстока війна забирає кращих із нас. Чорна хустина не оминула і Чортківщину. Вже четверо наших земляків впали на полі бою, захищаючи рідну землю, зберігаючи цілісність і єдність України. В  нашу історію вкарбовано навіки імена Дениса Громового, Романа Ільяшенка, Руслана Коцюка та Романа Рущака. Їм присвячують свої вірші і балади  наші місцеві поети. Дерева пам'яті віднині ростимуть у Чорткові, Джурині і Росохачі.
 
 

 
"Мамо,вибач за чорну хустину....

І прости за те чорне вбрання.

В твоїх болях й печалях не винен –

Те принесла злорадна війна.

Виростав я в обіймах твоїх,

Мене пестила ніжно руками,

Ти для мене була оберіг

І молилась за мене ночами.

Ти ростила, щоби я зберіг

Твою старість, сім’ю і родину,

Та на нарід наш пала біда –

Я пішов боронить Батьківщину.

Ти за мною, матусю, не плач

Сльози ж бо для душі - як каміння,

Я з тобою в думках і піснях

Як усі, хто боровсь за Вкраїну.

Я тебе оберіг від наруги,

Яку ворог хотів нав’язати…

Мамо, чуєш? Герої живуть!

Лише треба про них пам’ятати…»
 
                                                                                                                      Олесь Гопанчук  
 Нещодавно воїнів лейтенанта Романа Ільяшенка та старшого лейтенанта Руслана Коцюка, що загинули в бою під Іловайськом, нагороджено Орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно. Слава Героям!Ви назавжди залишитесь у наших серцях, хлопці, котрі поклали своє молоде  життя за мирне небо, за Україну.

  
...О люди, люди, схаменіться!

     Ніж битись – краще обійміться!

Вже досить горя і біди,

Нехай же мир прийде сюди!
                                                                                                                      Любомира Зінюк
 

 

Канікули у бібліотеці

24.06.2015 17:32

Робота центральної бібліотеки  є складовою частиною організації літнього дозвілля дітей.Цікаво та весело пройшов період перебування  у нашій бібліотеці учасників літнього табору «Веселі канікули з Богом» Катедрального Собору  Верховних Апп. Петра і Павла.


За цей короткий час більше 50 дітей відвідали пізнавальні майстер-класи з квілінгу та орігамі, а також навчились виготовляти роботи з картону та святкові листівки.



 Діти жваво проводили час під час проведення вікторин, майстер-класів та перегляду відео-подорожей, де кожен мав змогу проявити свої творчі здібності, а настрій покращували захоплюючі мультфільми. 


На завершення у Центральній книгозбірні було організовано виставку творчих доробок дітей, які вони самі з цікавістю оглядали. Найкращі роботи передані у Катедральний Собор Верховних Апп. Петра і Павла для організації виставки яка буде проводитись під час святкування Дня міста Чорткова та храмового свята 12 липня цього року.

Працівники бібліотеки вдячні за активну співпрацю  організаторам відпочинку дітей та волонтерам (Кукулі Каріні, Смірнові Ірині, Наконечні Тетяні).

Літо триває і двері бібліотеки гостинно відчинені. Бібліотека чекає на нових користувачів!

 

Бібліотека - острів знань і творчості

17.06.2015 18:53

  З  середини червня місяця центральна бібліотека  оновила традиційну співпрацю із літнім  табором «Веселі канікули з Богом» який функціонує при  Катедральному соборі Верховних Апостолів Петра і Павла м. Чорткова.



Програму табору доповнюють щоденні візити дітей до центральної бібліотеки, яка гостинно пропонує свої послуги для  організації дозвілля дітей.

Згідно з програмою працівники бібліотеки пропонують дітям літнього табору   цікаві інноваційні форми роботи  по розвитку їхніх творчих здібностей:

-Майстер – класи  з  техніки орігамі та квілінгу;

-Майстер – клас з технології виготовлення вітальних листівок;

- літературні  та екологічні вікторини;

- краєзнавчі хвилинки «Чи знаєте  ви своє місто?» (мультимедійна презентація)

- розумові ігри (загадки та відгадки)

- виставку – презентацію «Веселі канікули з книгою»
 


17 червня  волонтери літнього табору  разом із школярами взяли участь у літературній вікторині «Де сила не може – там розум допоможе».  Дві команди  «Сонячні зайчики»  та «Мудрагелики» проявили надзвичайні знання , вміння та кмітливість  під час  конкурсів. Дітки із задоволенням відгадували загадки , давали  правильні відповіді на запитання вікторини. Наприкінці заходу маленькі читачі  - переможці отримали призи - книги з цікавими  казками.
 


Надіємося, що  учасники літнього табору,  під час перебування у бібліотеці , впізнають і відкриють для себе багато нового, знайдуть друзів і відкриють для себе цікаві нові книги.

 

ЛІТНЯ ШКОЛА МОЛОДИХ БІБЛІОТЕКАРІВ

09.06.2015 16:51

 У методично-бібліографічному відділі центральної районної бібліотеки відбулася чергова школа молодого бібліотекаря «Сходинка до професійної майстерності» на тему: «Структура довідково - інформаційного середовища бібліотеки».



Відкрила школу директор Чортківської РКЦБСОксана Колівошко,  яка наголосила, щоЧорткіаська РКЦБС працює над  тим, щобсистематизувати та об’єднати ресурси длявирішення проблеми просування читання всучасному інформаційному просторі. А такождодала, що змінюються орієнтири в діяльностібібліотек: увага на користувача, комфорт ізручність, перетворення бібліотек на закладикультури якісного обслуговування і дозвілля.

З темою «Засоби задоволення інформаційних запитів користувачів» виступила завідувачка методично-бібліографічним відділом Оксана Гаврилюк. Вона зазначила, що головною метою всіх інновацій, які здійснюються у бібліотеці є високоефективне, якісне та комфортне обслуговування користувачів. А воно сьогодні суттєво відрізняється від традиційного, а саме: користувачеві стають доступні світові інформаційні ресурси.

«Сучасні тенденції інформаційного обслуговування користувачів» розкрила провідний бібліограф Надія Лугова та провела практичні заняття з бібліографічного опису документів.
     Присутні обмінялись досвідом  у вигляді професійного спілкування.

 

Маківка – гора стрілецької невмирущої слави

25.05.2015 14:37

22 травня   у центральній книгозбірні було проведено  урок історичної пам’яті «Битва на горі Маківці – славна сторінка з історії січових стрільців»   приурочений 100-річчю перемоги УСС у битві на горі Маківка. 

 

 
   
Серед запрошених – учнівська молодь  10 класу гімназії «Рідна школа»  разом із вчителем Н.Л. Богданець.
 
Ведучі  заходу – директор Чортківської  РК  ЦБС  Оксана Колівошко та заввідділом обслуговування ЦБ Олена Рибух, -  мали на меті  викликати інтерес та повагу до свого історичного минулого, і наголосили, що славні сини України загинули в бою за рідну землю, не маючи держави. Вони були такі ж герої, як і зараз наші хлопці воюють на Сході.
 
Їх дух, який передався від Княжої доби, козацького війська, і надалі передавався Героям національно-визвольних змагань, Героям Небесної сотні та тим героям, які сьогодні захищають державу на сході України.
 
  Нікого не залишив байдужими перегляд стрічки, створеної кіностудією товариства "Пам'ять" про переможний  бій  Легіону Українських Січових Стрільців над російськими окупантами. Саме на Маківці , навесні 1915 року під час Першої світової війни відбулася низка боїв УСС із регулярними частинами російської імператорської армії.
 
  
На дану тему працівники центральної бібліотеки організували книжкову викладку літератури «Маківка – гора стрілецької невмирущої слави».

 

«Тільки пам'ять жива»

08.05.2015 18:47

    Під такою назвою для читачів бібліотеки облаштовано книжкову виставку - роздум. На виставці представлені найновіші видання з фонду книгозбірні про Україну та українців у Другій Світовій війні. Запрошуємо ознайомитись із запропонованою літературою. Виставка діятиме протягом травня.  
  

 

Зображено: 31 - 40 з 66
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>