Новини

«Обладнана бібліотека + кваліфікований бібліотекар = успіх»

21.03.2016 12:01
16 березня 2016 року в  Інтернет - центрі центральної бібліотеки проведено заняття школи професійної майстерності «Обладнана бібліотека  + кваліфікований бібліотекар = успіх»  з працівниками бібліотек – філіалів сіл Біла, Пробіжна, Джурин, Звиняч, Улашківці, Шульганівка, Антонів у яких є інтернет – центри.
Школу відкрила директор Чортківської РК ЦБС О.В.Колівошко, яка зазначила, що сучасні бібліотеки повинні постійно шукати нові можливості для надання корисних послуг, як читачам так і громаді села, в якому функціонує бібліотека.
 

 

Представники Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, запропонували корисну співпрацю «Центральна бібліотека – Чортківський місцевий центр з надана БВПД – сільська бібліотека – філія ».
Ольга Галанчак проінформувала про безплатну правову допомогу на захист індивідуальних прав громадян. Учасники школи намітили корисні кроки  щодо оперативного забезпечення поінформованості жителів населених пунктів у яких є вільний доступ до мережі інтернет, про можливість отримання безоплатної правової допомоги в Чортківському місцевому центрі через бібліотеку.

Зав сектором інформації Ю. Пролубнікова надала консультацію на тему: «Бібліотечний простір реальний та віртуальний» та провела практичні завдання.

Учасники школи професійної майстерності узгодили наступну зустріч із громадами сіл, Чортківським центром з надання БВПД та центральною бібліотекою через Skype зв’язок.
За більш детальнішої інформацією звертайтесь до Центральної бібліотеки.

Районний конкурс "Мелодія пензля"

21.03.2016 11:59

 У читальній залі центральної бібліотеки відбувся щорічний дитячий районний конкурсу з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва під назвою «Мелодія пензля», приурочений  річниці приурочений 202 річниці  з дня народження Тараса Шевченка «Думи Шевченка живуть і до нині». Він об’єднав понад 10 учасників талановитої учнівської молоді. 

   

Районний конкурс з образотворчого мистецтва започатковано відділом культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації, головою даного конкурсу є начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Г.З.Чайківська.
Відкрила конкурс головний спеціаліст відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації М.П.Мельник, яка зазначила , що цьогорічний конкурс проходить в день 145 річниці з дня народження Лесі Українки - великої української поетеси, драматурга, громадської діячки.
 

 «І знову вічна Шевченкова весна прийшла на нашу землю. Святкуємо всі день народження Пророка. На повний голос говоримо про мудре й живе слово його, твердимо про здійснення Тарасових мрій і сподівань. Шевченко як людина Божа, з Божим талантом слова і пензля офірував своє життя усім стражденним, але не зломленим. Як людина земна Тарас Шевченко страждав і радів, любив і ненавидів, мав друзів, але й знав, що таке гіркота і розпач самотини…» - звернулася до учасників конкурсу директор Чортківської РКЦБС Оксана Колівошко. А також побажала побажала усім учасникам плідної праці  і приємного спілкування у творчому колі.
 

 
Оцінювали конкурс компетентне журі у складі: начальника відділу культури Г.З.Чайківської, головний спеціаліст відділу культури М.П.Мельник, викладач образотворчого мистецтва Т.В.Витягловська, художник П.М.Захаров, керівник аматорської студії з образотворчого мистецтва Чортківського   РК БК Л.П.Зайло.
 

По закінченні відведеного часу члени журі нагородили усіх учасників грамотами і диплом переможця отримав учень заводської школи мистецтв Назар Білоусов.

Виставка «Мандруючи сторінками безсмертного Кобзаря», присвяченої 202-річниці з Дня народження Т.Г. Шевченка

11.03.2016 08:42

              9 березня 2016 року  в приміщенні РКБК ім. К. Рубчакової відбулася виставка «Мандруючи сторінками безсмертного Кобзаря», присвячена 202-річниці з Дня народження Т.Г. Шевченка, на якій були представлені роботи  учасників н/а студії образотворчого мистецтва РКБК ім. К. Рубчакової, керівник Любов Зайло, вишиті сорочки та рушники  майстра народних художніх промислів, вишивальниці Марії Свістіль, та книжкова виставка Чортківської ЦБС, директор Колівошко О.
             Виставка проходила у супроводі н/а камерного ансамблю «Елегія» Чортківського РКБК ім. К. Рубчакової, керівник Оксана Горєлова.

 

Нам слово заповів Кобзар

10.03.2016 10:29
Тарас Шевченко - це символ України, як тризуб, калина, синьо - жовте знамено. Могутнє слово Кобзаря супроводить нас усе життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала поету лише після смерті - невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.
Щороку українці всього світу вшановують великого Кобзаря. Заклади культури Чортківщини організовують урочисті зібрання, книжкові виставки, літературні читання, літературно - мистецькі свята, години поезії та інші дійства.
Днями у Народному домі ім.Катерини Рубчакової проходив районний конкурс читців та читецьких ансамблів. До цього конкурсу долучилися і сільські бібліотекарі зі своїми активними читачами. Різний рівень майстерності показали декламатори, але кожен із них доклався душею до Шевченкового слова. У залі звучали то задушевна лагідність матері, що співає над колискою дитини, то гнівні зойки Прометея, то мінорна скарга скривдженого сироти, то мідний тон труби, яка кличе до повстання.
 
На крилах вітру розцвіли октави,

Жагою слова простелився світ.

На полотнищах всенародної прослави

Гримить Шевченка гордо заповіт.

   Такі влучні та доречні сьогодні слова нашого краянина Володимира Погорецького.

Радіємо за друзів!

10.03.2016 10:28

    Працівники та читачі Чортківської центральної бібліотеки щиро радіють перемозі заліщицького поета, журналіста і багаторічного учасника літературної студії «Сонячне гроно» при Чортківській ЦБ Олега Вістовського у Всеукраїнському літературному конкурсі ім. Леся Мартовича (номінація «Поезія. Добірка»). 
   Вітаємо з Дипломом лауреата І ступеня та пам’ятною нагородою. Творчого натхнення та довголіття, нових літературних здобутків і вдячних читачів!
 
З повагою, колектив Чортківської центральної бібліотеки.

Провісниця світанків голубих Леся Українка – велика українська поетеса, драматург, громадська діячка.

10.03.2016 10:25

На шлях я вийшла ранньою весною   
І тихий спів несмілий заспівала.
   Писала  19 – річна поетеса. Але той тихий спів пролунав могутнім дзвоном, відкрив нову добу української літератури. Вже першу збірку Лесі Українки «На крилах пісень», що вийшла друком 1893 року, І. Франко назвав найважливішим здобутком нашої літератури за той рік.
27 лютого  в рамках відзначення 145-ої річниці від дня народження поетеси для читачів центральної бібліотеки (дітей благодійного фонду «Світ дітей») проведено  годину – портрет «Провісниця світанків голубих»  і ознайомилися з книжковою виставкою – персоналією  «Ні, я жива! Я буду вічно жити!».
 
   До уваги учасників заходу  широко представлені не тільки твори Лесі Українки, але й багато книг, статей про життєво-творчий шлях мужньої дочки Прометея.

Діти з користю провели свій вільний час, переглянувши відео презентацію «Леся Українка: цікаві факти про письменницю».  Їм було цікаво почути із виступів директора РК ЦБС Оксани Колівошко,  бібліотекарів центральної книгозбірні Тетяни Сулими та Олександри Наконечної про те, наскільки сильною та мужньою була ця тендітна жінка, адже усе життя вона боролася із важкою недугою, не зраджуючи при цьому улюбленим заняттям – музиці та літературній праці.
Надзвичайно цікавим для учасників заходу був виступ соціального працівника благодійного фонду «Світ дітей» Олександри Іванців. Учасники заходу:  Надя – Дарина  Бала, Ірина Друк, Настя Литвин, Діана Магеровська, Андріана Вельц, Діана Забіяка, Роман Бардецький, Аня Фарійон, Степан Ковалишин  із захопленням декламували поезію Лесі Українки. 
Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту, справжнього, від Бога. Донька Прометея, як прозвали її, несла вона вогонь своїх поезій, цю іскру Божу, за життя людям, несе і зараз, устами нашими, її потомків. То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій.

 

Звітує культура Чортківщини

10.03.2016 10:24

У районному комунальному будинку культури ім.Катерини Рубчакової за участі голови районної ради Віктора Шепети, заступника голови райдержадміністрації Івана Вівата, сільських голів та голів об’єднаних територіальних громад, працівників клубних та бібліотечних закладів району відбувся звіт відділу культури, туризму, національностей та релігій Чортківської райдержадміністрації.
Про стан розвитку закладів культури району за 2015 рік та перспективи діяльності у 2016 році доповіла начальник відділу культури,  туризму, національностей та релігій Чортківської райдержадміністрації Галина Чайківська. Також були заслухані звіти керівників клубних та бібліотечних закладів району.
Тримаючи слово, очільниця відділу культури, туризму, національностей та релігій Галина Чайківська нагадала, що освіта - розум народу, а культура - душа! Звертаючись до присутніх Галина Зеновіївна зазначила, що розвиток галузі культури – одна із складових роботи районної влади, а також висловила щиру, глибоку подяку керівництву районної влади, працівникам закладів культури району,  місцевим меценатам за самовіддану працю, порозуміння, тісну співпрацю та побажала здоров’я, щастя, добробуту, благополуччя в родинах,  розуміння та достатку. Запевнила, що спільними зусиллями можна зробити все, щоб наше життя було цікавим, добрим, здоровим та мирним.
Звертаючись до присутніх голова районної ради Віктор Шепета наголосив на тому, що допоки триває процес формування об’єднаних територіальних громад на Чортківщині,  позиція районної ради і районної державної адміністрації тверда – РКБК ім.К.Рубчакової  залишиться районним будинком культури. А також зазначив, що не зважаючи на складнощі у фінансуванні, районна влада  спільно із міською владою шукатиме компроміси та шляхи вирішення проблемних питань на благо і розвиток культурної галузі Чортківщини.
Опісля, начальник  відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації кращим працівникам культури вручила грамоти та цінні подарунки.

 

«Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках»

10.03.2016 10:21

Чортківська центральна біблотека отримала перемогу у конкурсі проекту УБА "Все про Європу, читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках" за підтримки Європейського Союзу (програма «Еразмус +»).
     У конкурсі взяло участь 163 бібліотеки з усіх областей України. Конкурсне журі відібрало 83 бібліотеки, у яких в 2016 році буде створено Пункт європейської інформації (Пункт ЄІ). Координатори з обраних бібліотек пройдуть дводенне навчання, відповідно до графіка, складеного Головним тренінговим центром для бібліотекарів УБА.

Свято Маланки

12.01.2016 19:03

Семінар бібліотекарів Чортківщини

20.11.2015 19:07

 
 Районний семінар бібліотечних працівників  на тему «Бібліотек@:сучасні тенденції, проблеми, нестандартні підходи до організації роботи з користувачами» пройшов в Чортківській центральній бібліотеці.
Відкрила роботу семінару – директор Чортківської РКЦБС Оксана Колівошко яка наголосила, що одним з найважливіших провідних напрямків роботи бібліотек залишається підтримка  читання як основа інтелектуального, творчого розвитку користувачів.

    З консультацією «Сучасні нестандартні підходи в роботі бібліотек» виступила завідуюча методично-бібліографічним відділом Оксана Гаврилюк. Вона відзначила, що реальне майбутнє – у тих бібліотек, які поєднують традиційну культуру спілкування з книгою та нові інформаційні технології, із впровадженням яких бібліотеки здійснюють стратегії переходу від традиційної книгозбірні до динамічного центру інформації.

  Консультацією «Віртуальна складова інформаційно-навчального процесу бібліотечних кадрів» поділилась методист по роботі з дітьми О.Рончковська. Провідний бібліограф Надія Лугова презентувала бібліотечний дайджест «Сторінками періодичних видань».Працівник книгозбірні Андрій Гаврилюк запропонував присутнім ознайомитись з мультимедійною  мандрівкою – презентацією «Подорожуємо бібліотеками світу».
   Учасники семінару обмінялися досвідом роботи своїх бібліотек та відзначили, що отримані на семінарі знання дають змогу бібліотечним фахівцям мислити та діяти професійно, краще орієнтуватися в соціальних та виробничих умовах, що зазнають постійних змін, закріплювати та поглиблювати свій професійний кругозір.

   Підводячи підсумки семінару, директор РКЦБС О. Колівошко зазначила, що бібліотеки були і залишаються важливим і незамінним осередком підвищення рівня освіченості, духовності.

 

Зображено: 21 - 30 з 66
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>